mmmmmmmmmhhhm mkkm
Denker en doener in projecten, fondsenwerving en interim management
Home Margo De 7 W's Cases en referenties Nieuws Contact Video

 

 

Nieuwsbrief januari 2015

Beste lezer!
Het is weer hoog tijd voor een update van mijn kant. Fris 2015 ingegaan. Gaat bij jullie de tijd ook zo snel? Sinds augustus is er weer veel gebeurd. Ik heb een nieuw kantoor betrokken waar ik me erg op m’n gemak voel. Ik kijk uit over het Weerwater, een forse plas in het centrum van Almere. Je zou zeggen: wéérwater maar het is eigenlijk weerwáter. Heel, heel vroeger was het hier land. Tijdens de jongste ijstijd is het land onder water gelopen en later werd het IJsselmeer gevormd. Dr. Lely heeft vorige eeuw het land weer teruggewonnen op het water. En Almere heeft dit stukje land weer teruggegeven aan het water. Aan de zuidkant van de plas is de Floriade 2022 gepland. Over projecten gesproken…Ik heb er een mooi zicht op. Ik maak zo af en toe een foto van m’n panorama. Ik krijg er geen genoeg van!

mmmmmmmm mmmm

Tijdens de verhuizing gingen de werkzaamheden gewoon door natuurlijk. Graag meld ik jullie hierbij de recente ontwikkelingen. De interviewer heeft een paar vragen bedacht…

Je vorige nieuwsbrief is van jl. augustus, vlak na de Canal Parade. Op jullie boot waren ook Geer & Goor, er werden opnames gemaakt voor een speciale aflevering in hun programmaserie over ouderen. Hoe vond je de uitzending?

De uitzending in september was goed. Ik vond het jammer dat er weinig aandacht is overgebleven voor de lesbische vrouwen. Sowieso zie je maar een klein beetje terug van de 3 lange opnamedagen. Wat ik in ieder geval heel belangrijk vond is dat bij een groot publiek (er hadden 1,4 miljoen mensen naar gekeken!) in ieder geval Roze Ouderen eventjes op het netvlies stonden.

Roze ouderen…je houdt je er al jaren mee bezig. Zijn er ontwikkelingen sinds deze zomer? Hoe gaat het met de Roze Loper? Maar vooral: het zijn zware tijden en het geld is schaars.

Het klopt dat het zware tijden zijn in de zorg. Zeker sinds 1 januari met de transitie in de WMO.  Alhoewel wij ook veel kansen zien. Wat je nu ziet gebeuren met de Roze Lopers is dat de organisaties die nu doorgaan of instappen in een Roze Lopertraject intrinsiek zeer gemotiveerd zijn! Er komen ook steeds meer aanvragen uit het buitenland voor een Roze Lopertraject. Mooi toch?

Een ander project waar je het in je zomer nieuwsbrief over hebt gehad: Jong & Oud = Goud. We zijn nu een klein half jaar verder. Wat is er in de voorbije maanden gebeurd?

Ik ben heel enthousiast over dit project. Deze campagne in de vorm van Ronde Tafelbijeenkomsten is erg interessant om te organiseren. Vooral is het een uitdaging om een diversiteit van bedrijven aan tafel te krijgen. Maar tot nu toe lukt dat aardig. Grote bedrijven zoals Campina, ING en Connexion maar ook kleinere organisaties en zelfs éénpitters praten en denken gedreven mee. Er komen nog 2 tafels en in maart een wedstrijd waarin je als organisatie kan laten zien hoe je Jong & Oud in jouw bedrijf vorm geeft. De winnaar krijgt 1000 euro om uit te geven aan een teambuildingsactiviteit! Dus houd de website www.jongenoudisgoud.nlin de gaten…

Een ander project waar je al langer druk mee bent is Ouderen in Veilige Handen. Heb jij het idee dat er vorderingen zijn gemaakt?

Dit project is (voor mij) bijna afgelopen. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt, vooral ook met de vrijwillige voorlichters van ANBO. Er zijn zeker vorderingen gemaakt. Er zijn alleen bij ANBO al ruim 100 voorlichtingen geweest aan ANBO leden over ouderenmishandeling. Het is duidelijk nog een taboe onderwerp. Maar zoals je weet, vind ik dit soort taboeonderwerpen interessant. Er zijn ook aantoonbaar landelijk meer meldingen gedaan van ouderenmishandeling bij de SHG’s (stichting huiselijk geweld). Dat is natuurlijk niet alleen onze verdienste omdat de overheid een grote mediacampagne is opgestart maar daar hebben we wel een steentje aan bij kunnen dragen. Overigens gaan de voorlichtingen op aanvraag gewoon door, die kunnen aangevraagd worden bij de ANBO regio’s.

Onlangs was je nauw betrokken bij het afscheid van een van de vooraanstaande pleitbezorgers van de “roze zaak”: Judith Schuyf. Judith hield in de OBA de Riek Stienstra lezing. Er staan beelden van op YouTube en diverse sites, maar we willen toch ook nog graag van jou weten wat je ervan vindt.

De Riek Stienstralezing was onderdeel van een groter project “Stormachtig Stil door het land”, waarin de schrijfster van het boek, Eveline van der Putte, een tour door het land heeft gemaakt en de dialoog aanging met bewoners, professionals en vrijwilligers in woonzorgcentra. Ik heb er zelf een paar bijgewoond en het was bijzonder om mee te maken. Ontroerend soms ook… De slotmanifestatie met de lezing door Judith werd heel goed bezocht. Het theater in de OBA was daar dan ook reuze geschikt voor. De middag werd omlijst door een muzikaal optreden door Van Hest & Hemelaar. Op de site van Roze50plus.nl kun je integraal deze lezing terug zien.

Je hebt een sober kantoor zie ik. Maar er hangt wel kunst aan de muur. Ik zie Boogie Woogie Almere. Dat doet me een beetje denken aan Mondriaan’s Victory Boogie Woogie.  Wat vind je hier zo mooi aan?

Ja, deze Boogiewoogie Almere is gemaakt door de Almeerse kunstenaar Hein Walter. De kleuren spreken me enorm aan en de visie van Hein op Almere. Het is een zesluik en je raakt er niet op uitgekeken. Ik ben er erg blij mee. Op deze foto die ik maakte tijdens een bespreking met zakenpartners Manon van COC en Petra van KIWA zie je ‘m hangen.

Een altijd terugkerend thema is ook Ghana en dan met name de stichting waar je actief voor bent. Ik heb begrepen dat er een heuglijk feit te melden is?

Dat kan je wel zeggen! Voor stichting TroTro hebben we de fondsenwerving gedaan voor een praktijkschool in Hwidiem (Ghana). We hebben in een jaar tijd 110 duizend euro opgehaald voor de eerste fase van dit mooie project! De jeugdwerkeloosheid is daar namelijk erg hoog en er is veel vraag uit de markt voor goed opgeleide vakmensen. Nou, 1 en 1 is dus 3 in dit geval! We zijn de sponsoren dan ook dankbaar voor het vertrouwen in TroTro. Die sponsoren waren trouwens een paar “grote jongens” zoals de Rabobank, Stichter De Pagterfonds en Wijchen Wereld Wijd maar ook veel donaties van vrienden, familie, jongeren die op scholen projectjes zijn gestart en niet te vergeten De Wilde Ganzen die de inzet met 55% verhoogd heeft zodat we vrij snel aan dit mooie bedrag konden komen!
Ik ben trouwens net terug uit Ghana waar in januari officieel de eerste spade in de grond werd gezet en het startsein voor het project. Als dank kregen we van de dorpsraad en de Chief de volgende dag een schaap… Wij moesten de volgende dag weer weg maar ik ben bang dat er niets meer over is van het arme dier.

Eerste spade in de grond voor de praktijkschool door de Queen Mother van Hwidiem
Donatie van Rabofonds Share4More bij het afscheid van Gerard Schavemaker

Nou Margo, dat was weer een drukke tijd. Wat zijn je plannen voor de komende 6 maanden, tot aan de volgende nieuwsbrief?

Doorgaan! Met al mijn leuke projecten. Er komt een nieuwe homohetero alliantie voor ouderen aan. Vorig jaar zijn alle allianties geëvalueerd door het Verwey-Jonker instituut in opdracht van het ministerie van OCW. En ik ben er best trots op dat onze alliantie heel goed uit de verf is gekomen! En vooral ook dat onze Roze 50+ ambassadeurs zeer veel erkenning hebben gekregen. Dus het zal beslist weer een ‘roze’ jaar worden en dat vooral in combinatie met ouderen. Verder ga ik zeker tot de zomer nog door met Jong & Oud. En er liggen weer een paar hele leuke projecten klaar om naar fondsen te sturen. Dat blijft altijd spannend…
In het najaar kan ik je daar vast meer over vertellen…

  

Stuur een mail voor het ontvangen van de Nieuwsbrief

Archief

Nieuwsbrief 9, zomer 2014
Nieuwsbrief 8, november 2013
Nieuwsbrief 7, december 2012

Nieuwsbrief 6, maart 2012

Nieuwsbrief 5, juli 2011

Nieuwsbrief 4, januari 2011
Nieuwsbrief 3, juli 2010
Nieuwsbrief 2, januari 2010

Nieuwsbrief 1, juli 2009