mmmmmmmmmhhhm mkkm
Denker en doener in projecten, fondsenwerving en interim management
Home Margo De 7 W's Cases en referenties Nieuws Contact Video

 

 

Nieuwsbrief december 2012

Mijn laatste nieuwsbrief was van maart dit jaar. De tijd vliegt! Omdat verschillende personen mij erop attent maakten dat het weer tijd werd voor een update, heb ik daar nu eindelijk even de rust voor gevonden. En ja, er is weer veel gebeurd. Vooral in Roze Ouderenland. Nieuwe projecten zijn opgestart, oude worden afgerond. Er is nog veel te doen… Ik vraag me soms wel eens af waar ik me druk om maak. Maar het gaat, denk ik, om mijn gevoel dat iedereen geaccepteerd moet worden, erbij moet horen. En vooral dat er tolerantie is ten opzichte van elkaar. In alle opzichten! Daar zijn helaas dit jaar een paar slechte voorbeelden van in het nieuws geweest. Deze zo gewenste tolerantie is in ieder geval in zorgcentra en bij de thuiszorg dit jaar zienderogen gegroeid. Dat meet ik af aan de belangstelling voor De Roze Loper, in feite een tolerantiescan onder bewoners en personeel van onze seniorencentra. De belangstelling voor de Roze Loper groeit en groeit. Ook bij de pers, die steeds meer aandacht besteedt aan het fenomeen “Roze Ouderen”. In deze nieuwsbrief leest u er alles over, en ook over de andere projecten waar ik me dit jaar mee bezig heb gehouden.

De Roze Loper

Zoals ik al zei: De Roze Loper gaat als een lopend vuurtje door het land. Dit jaar komen we op ruim 90 Lopers uit en dat is ruimschoots meer dan het door het ministerie van VWS gestelde aantal. Daarbij komt dat het hele gebeuren rondom een uitreiking niet onopgemerkt is gebleven. Zo hebben diverse nationale en regionale media ruim aandacht besteed aan De Roze Loper, zoals Omroep MAX, de NCRV en de KRO, een aantal regionale zenders zoals Omroep Flevoland (hier mocht ik ook zelf voor de camera, en dat vond ik wel speciaal omdat ik me voor de eerste Roze Loper in mijn eigen regio natuurlijk nog eens extra had ingespannen) en RTV Oost en diverse kranten, tijdschriften en websites. Het is ook steeds weer een feestje om met die grote roze sleutel een zorgcentrum binnen te lopen, de volle zaal te zien en het applaus te horen. En ook steeds weer ben ik ontroerd door de aanwezige ambassadeurs. Wat zij doen is echt ongelooflijk! Want neem van mij aan dat het lang niet altijd gemakkelijk is om een luisterend oor te vinden voor dit verhaal. Bikkels zijn het, alle 82!
Ons ambassadeursnetwerk is dit jaar enorm gegroeid. Mooi om te zien is dat de diversiteit ook in dit netwerk aanwezig is. Diversiteit op het gebied van gender, geloof, etnische afkomst. Maar ook op het gebied van seksuele gerichtheid! Het aantal heteroambassadeurs neemt toe en ook worden de transgenders steeds meer en beter vertegenwoordigd, met name door onze kennismaking met het netwerk van T&T Utrecht.

Met de roze limousine zijn we weer op stap gegaan. Dit keer naar Steenwijk, Utrecht, Lichtenvoorde, Haarlem, Almere, Tilburg en Helmond. De filmregistraties staan op: www.roze50plus.nl/artikelen/3/roze-tv. onder het kopje “Roze limotour”. Volgend jaar weer verder!

Foto: Kees Helleman (ambassadeur)

Nieuwe website roze50plus

En nu ik toch met de site bezig ben, er komt begin volgend jaar een geheel vernieuwde versie van de roze50plus-site. De roze 50+ community is groot en zal de komende jaren nog groter worden. Daarom is een up-to-date website met allerlei nieuwe features van groot belang. Samen met bureau Bite the Lemon heb ik de laatste maanden intensieve voorbereidingen getroffen en ik ben trots op het resultaat. Het was een inspirerende en spannende exercitie. En ik heb nu ook eens van dichtbij meegemaakt hoe zo’n proces verloopt. En dat gaat soms behoorlijk ver. Leerzaam was het, en leuk om te doen. Wacht niet op mijn volgende nieuwsbrief maar kijk in februari af en toe eens op de site (www.roze50plus.nl).  Deze site is bedoeld voor en door roze ouderen, maar vanwege de kennisbank ook voor professionals uit zorg en welzijn die op één of andere manier met roze ouderen te maken krijgen.

Voorlichtingscampagne: “Ouderen in Veilige handen”     Het komt vaak voor: ouderenmishandeling. In Nederland heeft 1 op de 20 senioren ermee te maken! Daarom was ik gelijk geïnteresseerd toen ANBO me vroeg of ik projectleider wilde worden voor deze campagne. Jaarlijks zijn er circa 200.000 slachtoffers. Bij dementerende ouderen ligt het aantal zelfs 1 op 3. En dat is schrikbarend. Plegers zijn vaak mensen uit de naaste omgeving zoals familie, buren, kennissen, hulpverleners of zwaar overbelaste mantelzorgers. Een maatschappelijk probleem waar je iets aan wilt doen. ANBO werkt hierin samen met het ministerie van VWS en de andere ouderenbonden. We zijn voortvarend aan de slag gegaan en via een viertal bijeenkomsten voor kaderleden hebben we belanghebbenden en -stellenden kunnen bewegen om zich in te gaan zetten als voorlichters in deze campagne. De sollicitatiegesprekken worden momenteel gevoerd. En dan begint het eigenlijk pas. Als u geïnteresseerd bent kunt u een kijkje nemen op de website van de rijksoverheid  (http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderenmishandeling) en u abonneren op hun nieuwsbrief. In mijn volgende nieuwsbrieven kom ik hier zeker op terug want de campagne loopt tot en met 2014.


Een nieuw blad: Is Magazine

Mijn zakenpartner Manon Linschoten is met Meija Bosma een nieuwe glossy begonnen: Is Magazine (=Mag). Voor en door vrouwen die van vrouwen houden. De eerste nummers zijn inmiddels verschenen en ik hoor uit de eerste hand dat de eerste resultaten bemoedigend zijn. Kijk eens in de kiosk of op facebook (http://nl-nl.facebook.com/ISmagNL). Manon en Meija heel veel succes!

Ghana 

Yes! In januari ga ik weer naar Ghana. Voor stichting TroTro (www.trotro.nl) . Niet voor vakantie (al beginnen we ook nu weer met een paar dagen acclimatiseren aan de golfcoast), maar om onze projecten en hun vorderingen daar te bezoeken. Vooral zijn we bezig met het opstarten van een praktische vakopleiding in Hwidiem, de plaats waar we vooral actief zijn. Enerzijds als antwoord op de grote jeugdwerkeloosheid in Ghana, anderzijds om de innovatieve, kostenbesparende bouwmethode van Habitech in Ghana te introduceren. We gaan in januari proberen grote stappen te maken. Dat is niet zo heel simpel want je hebt in Ghana heel andere werkwijzen en gedachten dan hier. Daarom willen we eerst zekerheid over de lokale situatie. Daarna gaan we met ons team de broodnodige fondsen werven. Ik verheug me erop. Vind het ook niet zo erg dat het hier dan nog steeds winter is. En daar rond de 30 graden. Heerlijk!

Rest mij nog…        

Iedereen hele fijne feestdagen en een gezond en tolerant 2013 toe te wensen!  


Deze cartoon is door mijn zusje gespot in het Dagblad van de Pers! 

Stuur een mail voor het ontvangen van de Nieuwsbrief

Archief
Nieuwsbrief 1, juli 2009
Nieuwsbrief 2, januari 2010
Nieuwsbrief 3, juli 2010
Nieuwsbrief 4, januari 2011

Nieuwsbrief 5, juli 2011
Nieuwsbrief 6, maart 2012